Dendam Seorang Wanita

Jika anda seorang isteri dan ibu, apa yang ada akan lakukan jika suami dan anak anda dibunuh didepan mata, manakala sistem keadilan pula korup dan tidak membela kehilangan anda?

Balas dendam?

Itulah yang dilakukan oleh Riley North (Jennifer Garner). Riley dan suaminya, Chris mengalami kegawatan ekonomi. Namun kehidupan mereka di Los Angeles bahagia disamping anak perempuan berusia 10 tahun, Carly.

Suatu hari, Chris dipelawa oleh seorang rakan untuk merompak Garcia, seorang ketua sindiket dadah. Namun setelah berfikir semasaknya, Chris menolak pelawaan itu. Garcia pula menyangka Chris adalah salah seorang dari ahli kumpulan yang menyerangnya. Setelah membunuh kumpulan penyerang tersebut, Garcia mensasarkan Chris.

Chris dan Carly dibunuh didepan mata Riley, manakala Riley cedera parah namun terselamat. Pihak polis berjaya menangkap konco Garcia yang menyerang keluarga Riley dan dihadapkan ke mahkamah. Namun, sistem keadilan dibayangi korupsi dan kuasa. Kesemua penyerang tersebut dibebaskan manakala peguam yang mewakili Riley tidak menentang langsung keputusan tersebut. 

Peristiwa ini memberi kesan trauma yang sungguh hebat kepada Riley. Dia menghilangkan diri. Selama itu, dia menyiapkan diri dengan mempelajari seni beladiri dan taktikal militari. 5 tahun kemudian, Riley kembali dengan dendam yang sarat bersarang dihati.

Bagaimana Riley membalas dendam? Anda perlu saksikan sendiri filem ini. 

Peppermint mendapat kritikan yang agak negatif dari pengkritik filem. Ceritanya klise berlandaskan dendam dan ketidakadilan dunia. Satu-satunya kekuatan filem ini adalah sosok Jennifer Garner. 

Namun Peppermint memberi kesan emosi yang hebat, terutamanya kepada audiens wanita. Jennifer Garner berjaya menonjolkan sisi seorang wanita yang tidak berdaya membela keluarga pada awalnya, kemudian muncul dengan sisi karektor yang berbeza. Melihat cara dia membalas dendam membuatkan penonton wanita merasa puas. Maklumlahkan, mana ada wanita yang boleh berdiam diri melihat anak diapa-apakan.

Saksikan trailer filem Peppermint di